Aan het woord… Leonard van Velzen

Status: Getrouwd, 2 dochters
Geboren: 24 mei 1965
Beroep: Eigenaar Veelzijdig Van Velzen Adviseur Woninginrichting
Werkzaamheden: Advies, maatwerk en verkoop van raamdecoratie, zonwering en insectenwering
Daarnaast: Badmintontrainer, docent en Coach

Op welke manier ben je betrokken geraakt bij BC Delft?
Ik was eerst speler, toen ben ik training gaan geven en daarna terug gekomen als trainer en later weer als speler. Bij hetgeen wat er omheen zit, blijft het stellen van een doel, het verbeteren van spelers en het motiveren en coachen van spelers echt heel leuk. BC Delft is een leuke club met veel gezelligheid.

Wat was de eerste keer dat je met badminton in aanraking kwam?
Eerst tenniste ik eigenlijk. Pas op 14-jarige leeftijd ben ik gaan badmintonnen bij PIP in Berkel. Om op hoger niveau te badmintonnen kwam ik bij BC Delft terecht en heb ik een aantal (met name dubbel)-toernooien in de A-klasse op mijn naam geschreven. Toen ik een jaar of 33 was kwam badminton op een lager pitje te staan, ik stopte met competitie spelen en ben me meer gaan richten op training geven. Ook ging ik hiervoor opleidingen volgen. Ik begon als assistent trainer bij Eelco Theuvenet, Jaques Langelaar. Daarna kreeg ik samen met Marcel Rietberg de leiding over de trainingen bij de senioren van BC Delft. Na een jaar begon ik als hoofdtrainer bij Invictus in Waddinxveen. Daarna volgen er nog veel: de badmintonacademie, DKC en vele anderen.

Welke successen heb je bereikt?
Bij Invictus zijn persoonlijke successen behaald met spelers, die op steeds hoger niveau kwamen. Zelfs het eerste Team ging eredivisie spelen. Ook BC Delft heeft op een haar na in de eredivisie gespeeld. In 2009 begon ik ook bij DKC. Ook die zijn onder mijn leiding naar de eredivisie gepromoveerd en in 2015 wisten we de landstitel en de beker te bemachtigen. Ook met het gezellige team 6, waarin ik vorig jaar speelde, hebben we vorig seizoen kampioenschap gespeeld. Dat was in de 5e divisie.

En je dieptepunten?
Tja, er was eens een teamgenoot die overleed, dat maakte erg veel indruk en is me altijd bijgebleven.

Hoe ben je weer bij Delft terecht gekomen?
In de tijd dat het wat slechter ging met de club, rond 2008, liep het ledental terug en er was niet echt een goede basis met vooruitzicht. Samen met mijn zwager Albert Beek zijn we op verzoek van Ineke Lotgering en Susanne Bakker terug naar BC Delft gekomen om daar een nieuwe start met de trainingsgroepen te maken. Michel da Silva wilde met Jeroen Lotgering de jeugd nieuw leven inblazen. Ronny Knoester had ik benaderd om als speler een jeugdig team te versterken en de groep frisse input geven en samen met Nico van Horssen zorgden we dat het in de kantine weer drukker werd. Dat bleek een schot in de roos. De sfeer kwam terug en de vereniging werd weer gezond.
Ook hier geldt dat er met een goede inzet en een doel veel bereikt kan worden. Wat ik heb gemerkt is dat ik ervan hou om het beste uit mensen naar boven te halen en dat met het stellen van doelen heel veel mogelijk is.

Je zou kunnen zeggen dat dat iets is wat als rode draad door je leven loopt misschien?
Een rode draad hierin is het stellen van een doel, enerzijds als persoon maar ook als team. En dan een doel bereiken geeft zoveel voldoening! Daarnaast ben ik in mijn tijd als jonge speler en als trainer en coach ook best wel een strebertje geweest

In jouw tijd als trainer heb je best wel wat ondersteuning en vrijheid van je gezin moeten krijgen, werd dat geaccepteerd?
Bij tijd en wijle was er natuurlijk de verplichting om als trainer en coach week in week uit bij iedere eredivisiewedstrijd aanwezig te zijn, met de benodigde voorbereidingen en dergelijke. Vanuit het thuisfront heb ik hiervoor gelukkig genoeg ruimte gekregen. Daartegenover stond dat ik op andere dagen dan mee ging met een van de meiden om bijvoorbeeld dagjes uit met school te begeleiden. Daar was ook altijd wel ruimte voor.

Je draagt je enthousiasme oor badmintonnen op verschillende manieren uit. Dat weten niet zo veel leden. Wil je hier iets over vertellen?
Gezien mijn netwerk in de regio ken ik redelijk wat badmintonners en trainers. Dennis, Lorenzo en Demi heb ik in contact gebracht met Iris die ze heeft weten te binden aan onze club. Vaak zijn het trainers die zelf ook spelen of hebben gespeeld. Daarnaast probeer ik een helpende hand te bieden bij het opstellen van de teamindelingen of het indelen van trainingsgroepen. Dat doe ik dan op verzoek en in samenspraak met de TC.

Wat trekt je in de sport en het verenigingsleven bij BC Delft?
Badminton en de sport draag ik een warm hart toe. Het betekent echt iets voor me. Gezelligheid en wat drinken met elkaar in de kantine hoort er ook echt bij!

Naast je eigen bedrijf in de woninginrichting heb je nog je bezigheden met Team Van Velzen. Wat houdt dat in?
Team van Velzen was echt een heel andere uitdaging. Het doel was om met minder talentvolle badmintonners toch proberen de top te behalen. Het begon met Tatum Kouwenhoven en Kyra van der Heij. (Tatum kennen jullie vast als trainster bij de jeugd van BC Delft).

Later kwamen daar Romy Claassen en Jessica Huster bij. Tatum is door 2 afgescheurde kruisbanden gestrand in de 2e divisie, maar wist wel bij de beste 4 damesdubbels u17 van Nederland te komen. De andere 3 wisten 1e divisie en eredivisie te behalen. Het was een fantastische periode, waar vele nationale en internationale topbadmintonners en trainers aan hebben meegeholpen. Het project wat 2 jaar zou duren is na 4 jaar beëindigd.

Hoe staat het nu met Team van Velzen?
Regelmatig krijg ik nog aanvragen voor een badmintonclinic of bijscholing. Die doen we dan ook met een aantal leden van het team. Verder geef ik om de week nog privé-training in België, iets wat ook ontstaan is uit de Team van Velzen tijd.