Aan het woord… Agnes Bekenes

agnesNaam: Agnes Bekenes
Beroep: leerkracht basisonderwijs
BC Delft lid: sinds 1984

Waarom ben je met badminton begonnen?
Ik heb eerst gehockeyd, maar had het daar op een gegeven ogenblik wel gezien. Na een paar jaar niet gesport te hebben, maar mij had gestort op jazz dans, tapdans en zingen. Toen Marieke (mijn schoonzusje) stopte met waterpolo vroeg zij of ik ook zin had om te gaan badmintonnen. Daar voelde ik wel wat voor en we gaven ons op bij BC Delft. Op dat moment was er nog een wachtlijst en we zijn toen bij BC Pijnacker gaan spelen. Na een half jaar konden we alsnog bij Delft terecht en dat hebben we toen gedaan.

Ben je ook gelijk competitie gaan spelen?
Het is nu bijna onvoorstelbaar, maar ook daar was een wachtlijst voor. Er waren toen 20 teams en meer konden ze niet kwijt. We hebben 3 jaar in de vrouwencompetitie gespeeld. Ook dat is nu haast niet voor te stellen, maar er waren teveel vrouwen om ingedeeld te kunnen worden in de mix-competitie. Na 3 jaar gingen we najaarscompetitie spelen en dat doen we nu dus nog steeds.

Wat zijn je sportieve hoogte- en dieptepunten bij BC Delft?
Die twee zijn eigenlijk aan elkaar gekoppeld. Mijn hoogtepunt was dat ik in twee jaar van de zesde naar de vierde klasse promoveerde en het dieptepunt was dat ik daar weer gelijk uit degradeerde. Ik hoop alleen dat de geschiedenis dit jaar zich niet gaat herhalen. Dit seizoen zijn we gepromoveerd naar de vierde klasse, maar ligt het spook van de degradatie weer op de loer.

Wat vind je het leukste aan BC Delft?
Het leukste aan BC Delft vind ik dat er naast het sporten ook andere activiteiten georganiseerd worden, zoals het etentje op het eind van de najaarscompetitie en het eind van het seizoen, de vrijwilligersavond. Fijn dat er enthousiastelingen zijn die dat elk jaar weer op willen pakken.

Je bent zelf ook al jaren actief binnen de vereniging, vertel eens wat je precies doet?
Samen met Marieke ben ik al jaren competitieleidster. Toevallig hadden wij het er pas nog over hoeveel jaar dat al zou zijn. We konden het niet meer precies terughalen, maar we denken dat het toch wel tegen de 15 jaar loopt, als het al niet langer is.
De meeste tijd zijn we kwijt aan de voorbereiding van de competitie. In de maanden juli en augustus zijn we daar toch wel een aantal uren mee bezig. Het is wel fijn dat we met z’n tweeën zijn, waardoor we de taken kunnen verdelen. Als de competitie eenmaal draait, wordt het even wat rustiger voor ons. Dat komt ook doordat de teamcaptains sinds een paar jaar zelf voor invallers/sters zorgen. Dat scheelt ons toch wel werk. Maar er blijft altijd wel wat te regelen, zoals het verzetten van wedstrijden als er echt geen andere oplossingen zijn. Eind november beginnen de voorbereidingen voor de voorjaarscompetitie en in februari alweer voor de najaarscompetitie.
Als competitieleidster zit je ook automatisch in de Technische Commissie. We vergaderen ongeveer 7 keer per jaar. Omdat er geen voorzitter is rouleren we om de beurt om een bestuursvergadering bij te wonen. Dat doe ik ongeveer 3 keer per jaar.

De term ‘Agnes en Marieke’ is een begrip binnen BC Delft. Hoe is dat zo gekomen?
Ja, ha ha! Dat klopt inderdaad. Het gaat zelfs zover dat zowel Marieke als ik op allebei de namen reageren, omdat sommigen niet weten wie nu Marieke en wie Agnes is. Dus als er Marieke tegen mij gezegd wordt, laat ik dat meestal ook zo.
Het komt denk ik, doordat wij samen competitieleidsters zijn. Maar ook doordat we samen trainen en al die jaren samen in hetzelfde team spelen. Je zou bijna zeggen: zie je de één, dan zie je de ander.

Hoe vermaak je je verder buiten de vereniging?
Ik zit op tennis bij Ringpass. Op dit moment doe ik mee aan een wintercompetitie. Verder zit ik op een jazzkoor. Ik heb ook een paar jaar op een projectkoor in Haarlem gezeten. Dat is dit jaar gestopt, maar maakt misschien een doorstart met een andere dirigent.
Ik ga graag naar het theater, vooral naar musicals en zit ook nog op een boekenclub. Wij hebben een grote familie met veel nichtjes en neefjes, waardoor er regelmatig gevraagd wordt of ik kan oppassen. Kortom: ik verveel mij niet. Soms zou ik willen dat de week meer dan 7 dagen heeft, want het vliegt voorbij.

Heb je als competitieleidster nog nieuws wat de competitie betreft?
Natuurlijk houden we nauwkeurig de standen bij. We zijn nu op de helft van de competitie en ieder team weet nu wie hun tegenstanders zijn en wat de mogelijkheden voor de tweede helft van de competitie zijn. Ik kan wel wat vertellen over de stand van zaken?

Wie wil je graag nomineren voor het volgende ‘Aan het Woord’ stukje?
Marieke zou teveel voor de hand liggen, hè?! Ik nomineer Linda Teunter. Hopelijk vindt zij het ook leuk om te doen.