Aan het woord… Voorzitter Wouter

Naam: Wouter van der Wal
Leeftijd: 38
Beroep: Universitair Docent
BC Delft-lid vanaf: sinds een jaar of 6, daarvoor een aantal jaar toen ik studeerde

Hoe ben je begonnen met badminton?
Ik wilde eigenlijk op voetbal maar mijn moeder heeft dat afgehouden en na proeflessen bij de scouting en softbal ben ik bij badminton beland en blijven plakken. Dat was in Lisse, en daar kreeg ik een groep vrienden die ik nog steeds zie. Mijn zus heeft wel eens gezegd dat ik toen wat socialer werd en minder huiswerk ging maken dus het is in meerdere opzichten een goede keuze geweest.

Ik heb een paar jaar in Canada gewoond en toen vond ik het tijd om een keer een andere sport te proberen en ben ik taekwondo gaan doen. Het is wel leerzaam om een keer een andere sport te doen, trainen gebeurt op een heel andere manier. Meer nadruk op het fysieke aspect. Mijn taekwondoleraren zagen er tien jaar jonger uit dan ze waren dus er zal wel iets goeds in zitten. Maar het was me toch iets teveel huiswerk en te weinig spel. Badminton zit zoveel meer in dan veel andere sporten: tactiek, schijnbewegingen, een netdrop op vier verschillende manieren. Je kan altijd iets bijleren en dat trekt me.

Je bent al jaren actief binnen de vereniging, vertel eens?
De meeste activiteiten binnen de club waar ik bij betrokken ben vind ik zelf leuk om te doen, dan is het toch makkelijker om er tijd voor vrij te maken. Jeugdtraining bijvoorbeeld. We hebben een redelijke luxe situatie bij BC Delft. Ik heb als bijbaan vroeger trainingen gegeven en daar stonden we wel eens met z’n tweeën voor een hele zaal. Nu kan je je op woensdagavond wel eens op 1 jeugdspeler richten. En wat die soms in een kwartier kunnen verbeteren is ongelofelijk.

Het seniorentoernooi is wel even aanpoten voor en tijdens het weekend van het toernooi, maar dat is daarna ook weer even over. Daarnaast heb ik ook lol in het plannen voor het overvaltoernooi of jeugdkamp, dat zijn weekenden waar ik met plezier naar uitkijk. Soms is het mooist nog het bedenken van de ideeën die niet uitgevoerd worden haha..

Wat zijn je sportieve hoogte- en dieptepunten bij BC Delft?
Hoogtepunten, ja dat is toch wel een duidelijke, kampioen worden met team 1 vorig jaar. Het is leuk om op een toernooi te winnen maar met een team langere tijd ergens naar toe werken geeft meer voldoening. Dieptepunt… ach laat ik geen voorspellingen doen, ik ben nog nooit gedegradeerd. In het algemeen vind ik verliezen nooit fijn. Soms denk ik wel eens, waarom zo druk maken om een verloren punt of wedstrijd? Maar ergens is dat ook wel het mooie aan sport als uitlaatklep. Dat je er zo in op kan gaan dat het even het allerbelangrijkste op aarde lijkt, en die persoon aan de andere kant van het net je grootste vijand is. En na afloop drink je een (alcoholvrij) biertje en blijkt je tegenstander altijd een heel aardig persoon.

Wat vind je het leukste aan BC Delft?
De sfeer. Dat was zo toen ik als in mijn studietijd lid werd en dat is nog steeds zo. Badmintonners zijn gewoon leuke mensen denk ik, of in ieder geval mensen waar ik me thuis voel. Ik heb een tijdje hardgelopen en het duurde even voordat ik doorhad dat ik een spelletje miste. Dus na een paar jaar bij onze vroegere buren van AV’40 ben ik weer gaan badmintonnen bij BC Delft. Dat had ik eerder moeten doen. Mensen die na afloop een drankje doen en over van alles kunnen praten, dat had ik wel gemist.

Nu als voorzitter, hoe bevalt dat?
Nou ik moet zeggen, het valt mee en tegen. Wat tegen valt is dat er een hoop te bespreken is, meer dan ik dacht. De bestuursvergaderingen zijn marathonsessies en niet omdat er zoveel tijd verspeeld wordt. Wat mee valt en daar ben ik echt erg blij mee, is dat een aantal belangrijke taken binnen de vereniging heel goed vervuld worden: penningmeester, secretaris, TC, barcommissie enz. Daar mogen we ons als vereniging echt gelukkig mee prijzen. En daarnaast is er altijd hulp te vinden. Zolang je niet het woord commissie gebruikt wil iedereen wel helpen.

En wat verwacht je van de komende jaren?
De overgang naar de nieuwe hal is praktisch gezien goed gegaan denk ik. Ik hoop dat het lukt om de club te laten groeien zodat we financieel tegen een stootje kunnen. Er lijkt wel wat ruimte te zijn op onze speelavonden. En verder denk ik wel eens dat we meer met andere verenigingen binnen Delft kunnen doen. Niet groeien om te groeien hoor, als iedereen tevreden is bij de club waar hij speelt is dat prima, maar we zouden denk ik meer mensen aan het badmintonnen kunnen krijgen als we af en toe samen optrekken. Bijvoorbeeld door speelavonden te kunnen aanbieden op iedere dag van de week, wel in een andere sporthal. Ik weet niet wat zin heeft, maar een keer praten met de andere Delftse clubs staat wel in de agenda.

Hoe vermaak je je verder buiten BC Delft?
Ik hou van mijn werk en daar steek ik graag extra tijd in. Les geven geeft veel voldoening, en een omgeving met slimme en gemotiveerde mensen houd je scherp. Mijn werk brengt ook veel reizen met zich mee, en dat doe ik ook graag.
Daarnaast ben ik ook vaak te porren voor een rondje fietsen. Dat is het enige nadeel van badminton, het is binnen. In de zomer op een racefiets daar word ik vrolijk van. En nog meer van goed gezelschap. Behalve op de club heb ik vrienden overgehouden aan studie en werk, helaas soms ver weg, maar mijn familie woont gelukkig allemaal in de buurt.

Heb je nog een boodschap voor onze leden?
Ga eens badminton kijken op You Tube als je wat wilt bijleren. Alles wordt uitgelegd met mooie slow motion beelden. Toen ik in de jeugd speelde moesten we het doen met een videoband van een WK-finale die we aan elkaar doorgeven. Daardoor heb ik in mijn leven veel meer voetbal en tennis gekeken dan badminton. Nu kan je iedere toernooiwedstrijd terugzien.

En probeer eens alcoholvrij bier. Echt, het is goed te drinken! 

Wie wil je graag nomineren voor het volgende “Aan het Woord”-stukje?
Dat is de makkelijkste vraag: trainer Jos Asselman. Hij is al twee keer genomineerd en we zijn razend benieuwd naar zijn verhaal.