Parabadminton

BC Delft biedt sinds januari 2023 para-badminton aan. Para-badminton… wat is dat? Dit is badminton voor sporters met een lichamelijke beperking en/of licht verstandelijke beperking. Want zeg nou zelf: sporten is toch goed voor iedereen?!

De sporters badmintonnen binnen een kleine en hechte groep met voldoende begeleiding. De leeftijden variëren van tieners tot zestigplussers. Zij spelen staand of in een rolstoel. Binnen BC Delft hebben we enkele rolstoelen beschikbaar voor als je zelf (nog) niet over een sportrolstoel beschikt.

Trainen en vrijspelen

Op maandagavond krijgt de groep training onder begeleiding van een geschoolde trainer en op vrijdagavond is er voor hen de mogelijkheid om vrij te spelen. Uiteraard is er bij het vrijspelen ook begeleiding aanwezig.

Het afgelopen jaar hebben enkele van de para-badmintonners aansluiting gevonden bij onze reguliere badmintongroepen. Twee spelers spelen zelfs mee in de reguliere competitie. Een mooie stap voor hen en de inclusie die wij als club belangrijk vinden. We kijken per speler naar de mogelijkheden en wensen.

Landelijk para-badminton circuit

Als spelers het spelletje onder de knie hebben, kunnen zij deelnemen aan het landelijk para-badminton circuit. Dit circuit wordt georganiseerd door Badminton Nederland en bestaat uit, ongeveer, maandelijks een toernooi ergens in het land. BC Delft organiseert ook één van deze toernooien. Een overzicht van de aankomende toernooien vind je hier.

Spelregels

Hoewel de para-badmintonners ook met een racket en een shuttle sporten, wijken de spelregels wel wat af van de reguliere regels. Zo spelen de para-badmintonners op een half veld. En moet de shuttle bij de rolstoelers altijd over de servicelijn. De volledige spelregels van het para-badminton vind je hier.

Voorwaarden

Hoewel iedereen bij BC Delft welkom is, stellen we wel een aantal voorwaarden aan de deelnemers. Dit om het voor de begeleiders en de andere sporters haalbaar en leuk te houden:

  • het spelletje willen leren
  • niet bang zijn voor een shuttle
  • een opdracht zelfstandig kunnen uitvoeren
  • spelregels kunnen aanleren
  • sociaal in een groep functioneren

Contactpersoon

Lenie ten Hulscher is contactpersoon van het para-badminton. Heb je vragen of wil je eens vrijblijvend meespelen? Stuur dan een mail naar Lenie.